SPAGHETTI Z CUKINII
składniki:
- duża cukinia
- 3-4 pieczarki
- 4 łyżki śmietany
- ząbek czosnku
- bulion warzywny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić spaghetti z cukinii?
Cukinię dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy na drobne plasterki. Cukinię kroimy za pomocą spiralizera na długie spaghetti. Bulion podgrzewamy na patelni, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i śmietaną. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut do zredukowania sosu. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos łączymy z cukinią i podajemy razem ze startym parmezanem. Tak przygotowane spaghetti z cukinii to ciekawy sposób na lekkie i dietetyczne danie.
CZERWONE SMOOTHIE Z BURAKA I ANANASA
składniki:
- 1 burak średniej wielkości (ugotowany lub świeży)
- 1/3 świeżego ananasa
- 1 banan
- 1 pomarańcza (wyciśnięty sok)
- ok. 2 cm kawałek imbiru
- 1 szklanka zimnej wody*
- sok z 1/2 limonki lub cytryny
Jak zrobić smoothie?
Jeśli gotujemy buraka należy go umyć (nie obierać). Włożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości przez ok. 1 godzinę i 15 minut. Odcedzić, ostudzić i obrać ze skórki. Buraka ugotowanego lub świeżego pokroić na kawałki i włożyć do pojemnika blendera. Ananasa umyć i odkroić potrzebą część. Obrać dość grubo ze skórki, tak aby pozostał sam miękki miąższ, odkroić twardy środek. Miąższ pokroić na kawałki i dodać do buraka. Dodać obranego banana, sok z pomarańczy, obrany i pokrojony na plasterki imbir, wodę oraz sok z limonki lub cytryny. Zmiksować w stojącym blenderze na gładkie smoothie.
SAŁATKA Z KOZIM SEREM, GRUSZKĄ I ORZECHAMI WŁOSKIMI
składniki:
- mix sałat (1 opakowanie)
- 2 dojrzałe i miękkie gruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 150 g rolady koziej świeżej (twarożku koziego)
- 50 g orzechów włoskich
- 1 pełna łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy lub oleju ryżowego
- sól i pieprz
- do podania: np. bagietka z masłem
Jak zrobić sałatkę?
Mieszankę sałat rozłożyć do 2 talerzy (sprawdzić wcześniej na opakowaniu czy była myta i jest gotowa do spożycia.Gruszkę obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, ćwiartki pokroić jeszcze na ok. 1/2 cm plasterki. Włożyć do głębokiego talerza i skropić sokiem z cytryny. Wyjąć gruszki z soku i dodać je do sałatki. Do pozostałego w talerzu soku z cytryny dodać miód, oliwę oraz sól i pieprz. Energicznie wymieszać rózgą, odłożyć. Do sałatki dodać kawałki sera koziego oraz przekrojone orzechy włoskie. Polać sosem z talerza i podawać np. z bagietką z masłem.